2013. március 2.

Nyåkers

Ismét új élményekkel gyarapodtunk. Svédországban valami teljesen más energia vezérli az embereket. Lehetne a neve: tedd azt, amit szeretnél és ne szégyelld. Kezdem azt érezni, hogy szinte túl sok illem szorult belénk. Mondom ezt azok miatt, amiket az elmúlt pár napban megtapasztaltunk.


Túl vagyunk életünk első svéd szaunázásán. Meglepő módon mégsem a szauna itt a fő attrakció, hanem az előtte lévő, illetve utána következő meleg vízben ücsörgés. A „medence” tulajdonképpen egy óriási hordó tele vízzel, benne egy kályha. Namármost ezt a kályhát - ha az ember ilyesfajta úri mulatságokra készül, mint a fürdőzés – egész nap fűteni kell, ugyanis óránként 4˚C-ot emelkedik csak a víz hőmérséklete. Ez a feladat többnyire ránk várt, de nem bántuk, mert így egész nap a meleg és földillatú üvegházban dolgozhattunk. Ezután az egész estét a meleg vízben töltöttük, természetesen együtt a családdal. Szó szerint. Két kicsi, Johan és Linea, Lena, Ben és egy angol srác meg a barátnője (ők csak 2 napra jöttek, a srác is dolgozott itt önkéntesként). Megdöntöttük a hordóban ülés rekordját is: legtöbben kilencen fértünk bele. Közben bort és sört ittunk, sajtokat és rágcsákat ettünk. A környezet is nyugodt hangulatot árasztott. Öreg tölgyek és magasba törő nyírfák  árnyékában nézhettük a naplementét, aztán a csillagokat. Valamit tudnak ezek a svédek...


Tettünk egy hosszabb sétát Hörbyben is. Nem győz csodálkozni az ember. Nincsenek kerítések, az ablakokon belátni (függöny sincs), minden kert és ház hangulatos, nincs szemét az utcán; mint egy képeslap. És igen a cím. A Nyåkers egy sütemény márka, amit elég hamar sikerült megkedvelnünk, ugyanis kardamomos sütit készítenek. Éppen akciós az ICA-ban, úgyhogy vettünk is kaptunk is, egész kis készlet gyűlt össze.



Egyelőre most ennyi gyűlt össze, de hogy teljes legyen a kép, van pár fotónk is. Íme:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése